pátek 1. října 2010

Within Temptation: pohádka s černou krajkou

Within Temptation jsou příjemná metalová záležitost, kterou můžu doporučit i jedincům jemnějším a černým kovem nedotčeným. Naposled mě úplně dostali svým skvělým koncertním DVD Black Symphony - je to úžasná podívaná a rozhodně stojí za to investovat do originálu!


Ta holka: Sharon Janny Den Adel
Založeno: 1996
Země původu: Holandsko
Žánr: symphonic/gothic metal
Diskografie: Enter (1997), The Dance EP (1998), Mother Earth (2000), The Silent Force (2004), The Heart of Everything (2007)
Loved tracks: Frozen, Somewhere, Ice Queen, Restless, Our Farewell, The Other Half of Me, Sounds Of Freedom
Web: www.within-temptation.com

Já vlastně už ani nevím, jestli jsou Within Temptation gothic metal, nebo už symfonický rock... Rozhodně ovšem pěkně zakončují moji řádku zajímavých skupin s ženským vokálem, protože jsou kapelou už celkem známou, a přitom ještě ne ze všech stran útočící. Jejich hudba je jemná, ne agresivní.

Problém se zaškatulkováním hudebního projevu WT plyne z jejich zákonité přeměny, ke které během let došlo. Počátek jejich kariéry je datován rokem 1996, kdy vydali první demo "Enter". V roce 1997 následovalo jejich první stejnojmenné dlouhohrající album, rychle následované EP "The Dance" (1998). Skutečný průlom pak znamenala deska "Mother Earth" z roku 2000. Stále ovšem mluvíme pouze o průlomu ve vodách temného metalu. Dřívější tvorba WT si označení gothic metal bezesporu zasloužila, dokonce se dalo mluvit i o doom metalu. Klasické propojení ženského vokálu a mužského předsmrtného chropotu nemohlo chybět, výjimkou nebyly ani osmiminutové tracky.

Třetí album "The Silent Force" vyšlo v roce 2004 a vyloženě mě v té chvíli zklamalo. Tehdy jsem si zrovna od spolužačky sehnala starší dema a dost mě nadchla; dodnes mám od WT nejradši právě jejich nejstarší hudbu (a samozřejmě živáky). Gotický nářez na "The Silent Force" nelze hledat, o doomu nemluvě, ale ploužáky jsou tam moc pěkné, např. "Somewhere" a "Memories".

Podobná situace přichází o tři roky později na albu "The Heart of Everything" (2007). Nářezu bohužel významně ubylo, ovšem přibylo hudebních detailů a propracovanosti. Geniálním songem "Frozen" si to u mně WT ale vyžehlili.

Sharon Den Adel, zpěvačka-matka s vzezřením víly, je navíc činná i v dalších projektech, jako jsou např. duety s After Forever nebo Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering - a nutno poznamenat, že na pódiu s Anneke jí to moc sluší, zvlášť při kouzelném "Somewhere" z DVD Black Symphony), Ayreon, Aemen, Delain atd. WT už byli párkrát i v Česku, tudíž i český fanoušek ví, že správná Sharon při zpěvu teatrálně gestikuluje a tancuje, takže to nejenom pěkně zní, ale i krásně vypadá.

EDIT: VIDĚLA JSEM NAŽIVO A BYLA TO NÁDHERA! 

Publikováno 29.11.2009

2 komentáře: