pátek 1. října 2010

Theatre of Tragedy: tanec na ostřích žiletek

ToT byli jednou z prvních tvrdších kapel, které se mi dostaly do ruky někdy kolem šestnácti. Hudbu jsme tehdy "sdíleli" na vypálených cédéčkách z ruky do ruky. Při vyslovení jejich názvu cítím dodnes zvláštní nostalgii. Bohužel jsem při editaci tohoto článku zjistila, že kapela letos oficiálně ukončila svou činnost...


Ta holka:
Liv Kristine (do r. 2004) / Nell Sigland (do r. 2010)
Aktivita:
1993 - 2010
Země původu:
Norsko
Žánr:
gothic/doom metal
Diskografie:
Theatre of Tragedy (1995), Velvet Darkness They Fear (1996), Aégis (1998), Musique (2000), Assembly (2002), Storm (2006), Forever Is the World (2009)
Loved tracks:
Siren, Venus, And When He Falleth, The Masquerader and Phoenix
Web:
http://www.theatreoftragedy.com


Theatre of Tragedy jsou kapelou, která položila základy žánru gothic metal a také stvořila některá z dnes již klasických alb žánru. Tato gotická/doomová/industriální skupina vznikla v roce 1993 v norském Stavangeru kolem tehdejší vokalistky Liv Kristine a byla jednou z prvních kapel, které použily kontrast ženského sopránu s mužským deathovým vokálem (growl - mručení, chropot). Tento tzv. princip "kráska a zvíře" je dnes považovaný za jeden z typických znaků původního gothic metalu.

Na svých prvních třech deskách ToT představili písně s texty napsanými převážně ve staroangličtině (Olde English), což byla jazyková forma užívaná v dobách Shakespeara. Osobně jsem jako první objevila právě album "Velvet Darkness...", které je hodně propracované a gothicmetalovému označení lichotí jako málokterá jiná deska. Jedná se ovšem o drsnější záležitost, se kterou u křehčích duší odkojených mainstreamem příliš nepochodím. Album "Aégis" je v tomho ohledu o dost jemnější, vlastně jde o takový mezistupeň mezi klasickou starší tvorbou Theatre of Tragedy a novějším přístupem něžných Leaves' Eyes, kteří vznikají krátce poté, co Liv Kristine opustila původní sestavu ToT.

Alba "Musique" a "Assembly" diskografii kapely postrčila spíše k již zmíněnému industrial rocku a elektru a změna to byla drastická. Po odchodu zpěvačky, která se realizovala v nové skupině, si navíc ToT dali delší pauzu, po níž kromě změny na postu zpěvačky provedli také změnu svého managementu a nahrávací společnosti.

Jejich nová vokalistka Nell Sigland byla představena před vydáním alba "Storm" (2006). Hudebně mě ovšem tento takřka uniformní gotický metal, tolik podobný současnému obecně přijatému modelu, jak má vlastně takový moderní gothic metal vypadat, skoro vůbec nezaujal. Bohužel. Vraťme se tedy ke kořenům, ty na spodní straně starých Theatre of Tragedy jsou husté a skrývají dosud neodhalené.
Publikováno 5.5.2009
Poznámka: Podle zdrojů z Wikipedie skupina Theatre of Tragedy k 2.10.2010 oficiálně ukončila svou činnost. Důvodem byla potřeba členů trávit více času s rodinami a údajná přesycenost "rock'n'rollovým životním stylem" (zdroj).

Žádné komentáře:

Okomentovat