středa 6. října 2010

Leaves' Eyes: vyprávění o severských mýtech

Leaves' Eyes je hudební projekt, který v roce 2003 založil Alexander Krull s členy kapely Atrocity a se svou ženou Liv Kristine. Na kontě mají tři řadová alba a na rok 2011 je ohlášeno čtvrté.



Ta holka: Liv Kristine
Založeno: 2003
Země původu: Německo/Norsko
Žánr: symphonic/gothic/folk metal
Diskografie: Lovelorn (2004), Vinland Saga (2005), Njord (2009)
Loved Tracks: Farewell Proud Men, Norwegian Lovesong, For Amelie, Leaves' Eyes, Amhran (Song of the winds), Viking's Word
Web: www.leaveseyes.de

Hudba Leaves' Eyes bývá popisována jako atmosférický symfonický metal s folkovými a gothic prvky. Skupina vznikla v roce 2003 krátce předtím, než blonďatá zpěvačka opustila Theatre of Tragedy. Leaves' Eyes založil její manžel Alexander Krull (ach, to je on, co má tak dlouhé vlasy!), který ji v některých pasážích doprovází svým deathovým chraplákem, ale dominantním členem kapely je v každém případě tahle norská "ďáblice se zlatem v hrdle". Její typický hlas je nezaměnitelný.

Do rukou se mi dostala postupně tři alba (krom tří řadovek vydali také dvě EP) a faktem je, že hudební styl je na všech plackách v podstatě podobný. Kapela nijak zvlášť zvukově neexperimentuje a Liv se se svým hlasem drží osvědčených postupů. Je to ale velice příjemné na poslech. Nenapadá mě žádný jiný metalový projekt, kde by se vyskytovala tak křehká a romantická atmosféra jako v některých skladbách Leaves' Eyes. Oslava krásné a čisté přírody, zasněný opar hrdé vikingské minulosti, vznášející se nad norským pobřežím a to vše zahaleno do jemných melodických linií.

Následující problematika je mi velmi povědomá a nejspíš se jí už dotkl každý, kdo se snažil v nějaké diskusi zaštítit svým tělem kapelu, hrající na pomezí jemnějších žánrů a metalu: Leaves' Eyes jsou v některých ohledech velmi křehkou až popovou záležitostí. Akustická kytara, klavír a andělský hlas zpěvačky tvoří dohromady sladkou kompozici s konzistencí rozpuštěného včelího medu. Ovšem pak přijde razantní nástup kytar... ne, ani metalové prvky nelze úplně podcenit.

Přesto bych Leaves' Eyes zařadila spíše do těch jemnějších vod dnes již přecpaného gothicmetalového moře. Se starší tvorbou Theatre of Tragedy, která patří dnes již mezi klasická alba žánru, tohle nejspíš nelze srovnávat - Leaves' Eyes jsou mnohem více "holčičí", křehká, něžná hudba opředená bájemi a mýty o bojovnících a vílách. Díky metalovým kořenům Liv Kristine je ale tato kapela mezi vyznavači tvrdší "kovové" hudby dlouhodobě mnohem lépe přijímaná, než například Evanescence.
Publikováno 2.5.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat