sobota 16. října 2010

Alanis Morisette: je to ironické, nemyslíte?

Alanis Morisette je kanadská zpěvačka, skladatelka a příležitostná herečka, která má na kontě už sedm Grammy Awards. Ohromně se proslavila v době, kdy se v médiích objevovalo zpěvaček jako šafránu. Je oficiálně uváděna jako nejlépe prodávaná ženská interpretka na světě.



Ta holka: Alanis Nadine Morissette
Debut: 1995
Země původu: Kanada/USA
Žánr: pop/alternative rock
Diskografie: Alanis (1991), Now Is The Time (1992), Jagged Little Pill (1995), Supposed Former Infatuation Junkie (1998), Under Rug Swept (2002), So-Called Chaos (2004), Flavors of Entanglement (2008)
Loved tracks: You Oughta Know, You Learn, Head Over Feet, Ironic, Mary Jane
Web: http://www.alanismorissette.com/

Debutové album Alanis Morisette "Jagged Little Pill" vyšlo v roce 1995 a stalo se jedním z nejúspěšnějších alb na světě - od té doby se ho prodalo už asi třicet milionů kopií. I když její singl "Ironic" znám už od doby, kdy běžel v Esu, s jejím albem jsem se setkala až někdy kolem roku 2003. Dost mě to tehdy zaujalo, dlouhou dobu jsem téměř neposlouchala nic jiného. Ale taky jsem se vlastně nikdy po žádné další její hudbě nesháněla. I tady asi působí mezi vším tím alternativním divnometalem jako něco vyčnívajícího, popově-folkového, s trávou, kytičkami a tak... Rozhodně je to ale schopná zpěvačka a její práce si vážím. A člověka občas takové divné nálady chytí a pak dostane chuť i na klidnější měkce rockovou záležitost. Asi stárnu.

Co je na jejích písničkách hodně zajímavé, jsou texty. Někdy to působí, jako by se snažila nacpat neuvěřitelné množství slabik do krátkého časového intervalu; místo dramatických andělských vokálů čekejte spíš takové povídání, střídané s energičtějšími pasážemi. Toto její album bylo označeno jako jeden z nejvýznamnějších hudebních počinů 90. let a o deset let později nahráno znovu v akustické podobě. Alanis je ovšem stále hudebně činná, v roce 2007 vydala zatím poslední desku "Flavors of Entanglement", v poslední době se také aktivně zasazuje o ochranu životního prostředí. A i když se zde nejedná o osůbku, která by byla schopná si všechen materiál sama napsat, složit, nazpívat, nahrát a prohnat počítačem (na to má po ruce chlapa, producenta Glena Ballarda), i tak její hudba stojí za zmínku.
Publikováno 25.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat