středa 13. října 2010

Elis: gotika podkreslená osobní tragédií

Elis je gothicmetalová skupina z Lichtenštejnska, kterou založili Sabine Dünser a Pete Streit v roce 2003. Hlavním tématem jejich písní jsou například životní zkušenosti, dětství a smrt. Ta před čtyřmi lety kapelu téměř ochromila, když jejich zpěvačka náhle zemřela.


Ta holka: Sabine Dünser (27.6.1977 - 8.7.2006) / Sandra Schleret (od r. 2007)
Založeno: 2000 (původní název Erben der Schöpfung)
Země původu: Lichtenštejnsko
Žánr: symphonic/gothic metal
Diskografie: God's Silence, Devil's Temptation (2003), Dark Clouds in a Perfect Sky (2004), Griefshire (2006), Catharsis (2009)
Loved Track: Ballade
Web: http://www.elis.li/

Smrt hudebníka dokáže jeho kapele přišít už navěky nálepku "legendární" - ale málokdy se kapela ještě zvedne z prachu. Podívejte se třeba na Kurtovu Nirvanu, The Doors Jima Morrisona... Elis do tohoto okruhu také patří. Oni se ale o obnovu pokusili.

Lichtenštejnská formace začala svou kariéru pod jménem Erben der Schöpfung (Dědicové Tvorby) a už v roce 2001 byli po živém vystoupení na Wave Gotik Festival v tisku označeni jako Objev roku. Album "Dark Clouds in a Perfect Sky" vyšlo jako jejich druhá deska (už pod názvem Elis) v říjnu 2004. Album se nese v duchu a zákonitostech vcelku typického gothic metalu s anglickými a německými texty. Na první poslech jsem se ale zamilovala do posledního tracku "Ballade". Tato skladba mi svou celkovou náladou připadá jako taková "My Immortal" na jinak tvrdém a energickém albu. Je dojemná ještě předtím, než si přeložíte německý text. A ještě předtím, než se dozvíme konec příběhu.

Po vydání úspěšného alba "Dark Clouds..." následovala řada koncertních šňůr. Vydání třetí desky Elis - "Griefshire" - bylo naplánováno na konec roku 2006. Kapela chtěla nejprve dokončit turné s Leaves' Eyes a Atrocity. Bohužel, 8.7.2006 Sabine náhle zemřela na krvácení do mozku. Údajně ji to zachvátilo přímo ve studiu a při převozu do nemocnice zemřela. Bylo jí 29 let. Album "Griefshire" bylo vydáno na její památku.

Kapela oznámila, že hodlají pokračovat s novou zpěvačkou Sandrou Schleret. Muselo to být ale mnohem těžší než například nedávné personální změny v sestavě Nightwish. V roce 2009 vydali nové album s názvem "Catharsis". Následuje dlouhá řada koncertů. Elis tímto vstává z popela, stejně jako bájný fénix...
Publikováno 8.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat