neděle 10. října 2010

Flowing Tears: o černých křídlech smrtelníků

Tato německá gothicmetalová skupina existuje už docela dlouho a na svém kontě má šest desek, ale přesto se o nich obecně moc neví. Zpěvačka však oznámila, že příští rok mají v plánu pracovat na dalším albu, takže se ještě uvidí.


Ta holka: Helen Vogt
Založeno: 1994 (původní název Flowing Tears & Withered Flowers)
Země původu: Německo
Žánr: gothic metal/gothic rock
Diskografie: Swansongs (1996), Joy Parade (1998), Jade (2000), Serpentine (2002), Razorbliss (2004), Thy Kingdom Gone (2008)
Loved Tracks: Unspoken, Razorbliss, Maladine, Arion, Kismet, Miss Fortune
Web: www.flowingtears.de

Německá metalová kapela, zařaditelná mezi jména Nemesea, Elis či Sirenia, vznikla v roce 1994. Pod tehdejším předlouhým názvem Flowing Tears & Withered Flowers (Tekoucí slzy a seschlé květiny) vyprodukovali dvě nahrávky, "Swansongs" a "Joy Parade". Gothic metal s klasickou kombinací mužských a ženských vokálů na prvních deskách spadal do dosti depresivní oblasti. Následovalo album "Jade" a po dvou letech další, "Serpentine", již pod zkráceným názvem kapely Flowing Tears. Po vydání "Serpentine" se ovšem skupina musela rozloučit se svou tehdejší zpěvačkou Stefanie Duchêne, která otěhotněla a její představa budoucnosti se již s vysokými cíli kapely neshodovala. Tehdy získali novou vokalistku Helen Vogt, která v sestavě působí dodnes.

Skupina ani s novou zpěvačkou se zajímavě hlubokým hlasem nijak výrazně nezměnila svůj sound, i když poslední nahrávky jsou výrazně lehčí a měkčí než původní temnogotická EP z devadesátých let. V roce 2004 bylo vydáno v pořadí páté studiové album "Razorbliss", kde se jejich pojetí gothic metalu již prolíná s gothic rockem - zjednodušeným hudebním směrem, který je patrný například v novější a méně černé tvorbě holandských Within Temptation a italských Lacuna Coil. Nemohu neupozornit na velice podobný projekt s gotickou příchutí, který naznačuje, kam by se mohli Flowing Tears dostat, kdyby "nevyměkli" tak, jak se jim během posledních let stalo. Skupina Arjena Lucassena Stream Of Passion se s albem "Embrace The Storm" pohybuje v podobných "gotických" vodách s nadhledem a kvalitou, která Flowing Tears v některých ohledech schází.

I když předchozí odstavec přiznal skupině Flowing Tears v naší neoficiální Girl Power Competition pouze tři hvězdičky z dostupných pěti, stále se jedná o příjemnou, propracovanou hudbu vhodnou k poslechu či jako podklad k jakékoli práci. Úspěšná kariéra těchto hudebníků je ovšem - podobně jako u Elis - opředena osobní tragédií. Sedm měsíců po vydání "Razorbliss" (20. října 2004) zahynuli při autonehodě dva členové, Björn Lorson a Cristian Zimmer. Nový materiál ohlásila kapela až přesně čtyři roky po nehodě - 20.října 2008. Poslední deska nese název "Thy Kingdom Gone". Poslouchám ji poprvé teprve při psaní tohoto textu a zanechává ve mně velmi zajímavý a pozitivní dojem. Myslím, že za tracky "Kismet" a "Miss Fortune" půl hvězdy ještě přihodím.
Publikováno 25.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat