sobota 2. října 2010

Star of Ash: chci na tebe vyzvracet své srdce

Star of Ash je spletenec světla, tmy, emocí i chladu. Je to éterický projekt norské skladatelky Ihriel, je to křehké, ale zároveň temné elektronické zpodobnění ubíhajícího času.

Ta holka: Ihriel (Heidi Solberg Tveitan)
Založeno: 2001
Země původu: Norsko
Žánr: avantgarde/experimental/progressive metal
Diskografie: Iter.Viator (2002), The Thread (2008)
Loved Tracks: Sanies, The World Spins For You, Him and Her, How To Invent a Heart
Web: www.starofash.com

Star of Ash patří mezi interprety, které si musím k tomu, abych dokázala vyplodit smysluplný text s vazbou k danému hudebnímu projektu, během psaní poslechnout. Je to totiž slovně nepolapitelná záležitost, zapadající do škatule "divná hudba". Pro každého je ale "divná hudba" něco jiného, tak se pokusím zařadit tento projekt mezi další jména, jako například Ulver, Head Control System, Arcturus, Profesor Fate a zejména Peccatum.

Star of Ash je sólový projekt norské skladatelky a zpěvačky Ihriel (Heidi Solberg Tveitan), která byla dříve členkou zmiňované experimentální skupiny Peccatum - tu založila v roce 1998 spolu se svým manželem Ihsahnem (ex-Emperor), ovšem pak se Peccatum oficiálně rozpadli, aby měli všichni členové možnost věnovat se svým dalším projektům. Hudba Star of Ash je nejčastěji označována jako experimental, avantgarde, progressive metal, electronic, ambient, darkwave; black metal od toho není příliš daleko, ale elektronika také ne. Jde o pestrou mozaiku stylů, obsahující prvky vážné hudby, jazzu, trip hopu i úseky připoínající spíše hudbu soundtrackovou. Ani kytary zde nemají hlavní úlohu - rafinovaně se skrývají za piano, elektronické beaty a Heidin zastřený zpěv.

Zajímavé je, že drtivou většinu skládání, textování (např. geniální verš "I yearn to vomit my heart all over you..."), nahrávání a mixování si ve studiu obstarává sama Ihriel - výjimečná žena na svém místě. Ve světě, kde zpěvačky pouze zpívají cizí text a kření se do kamery, mě to velmi osvěžilo. Tuhle výjimečnou záležitost jsem objevila hlavně díky last.fm - většina výše vyjmenovaných hudebních počinů má totiž společné jmenovatele, kteří v minulosti měli co do činění s Emperor, tudíž mi je last.fm šouplo jako "recommendations", zlatíčko chytré :) Někomu se hudba Star of Ash může zdát ve srovnání s blackovými kapelami příliš měkká, jiný řekne, že je to depresivní. Jde ale o krásný druh elektronické deprese, propojující minulost s budoucností. Něco, u čeho člověk skutečně přemýšlí.

Publikováno 9.4.2009

Poznámka: V současnosti vzniká ve studiu třetí album s názvem "Lakhesis"; datum vydání bude ještě oznámeno.


Žádné komentáře:

Okomentovat