neděle 17. října 2010

PanKix: svěží rock s elektronickým nádechem

Pražská rocková kapela PanKix působí na klubové scéně úspěšně již deset let. Sestava obsahuje housle, dvě kytary, baskytaru a bicí. Kapela je charakteristická svým relativně temným rockovým zvukem, zpestřeným elektrickými houslemi a energickým dívčím zpěvem. Má za sebou desítky koncertů v klubech po celé ČR, vystoupení na nejznámějších festivalech a úspěchy v několika soutěžích. 



Ty holky: Sany (zpěv), Máša (housle)

Založeno: 2000
Země původu: Česká Republika
Žánr: rock
Diskografie: Moment EP (2004), Touch Me (2008)
Loved tracks: Sedavá, Vinegar Doll, Never Leave, Štvarno
Web: http://www.pankix.cz/

Vydali množství demo nahrávek a několikapísňových propagačních minialb. Za debutové album je obecně považováno EP "Moment", který vydalo vydavatelství Popron Music. Album "Touch Me" je druhým oficiálním počinem v jejich diskografii.

Tvorba této skupiny je zařaditelná do rockové škatulky, podbarvené silnými elektronickými vlivy. Skladby jsou rozmanité a chytlavé, texty v češtině i angličtině. Angličtina je sice obvykle více melodická, ale česky zpívaný song "Sedavá" z minialba výrazně vyčnívá. Mezi ostrými stěnami kytar se navíc objevuje množství elektronických, houslových a klavírních prvků, které mě jako vyznavače gotického čehokoli pokaždé potěší, chicht. Remix první stopy, který se nachází v závěru alba, je také zábavný.

Je těžké tuto kapelu k něčemu přirovnat. V povědomí se mi vynořují logické české souvislosti, jako například Tata Bojs, Nierika, Endless, The Ecstasy of St. Theresa, Innocens (jistý gothic feeling), Gaia Messiah (song "Štvarno"), snad i Čechomor značně prohnaný počítačem... Rock s houslemi, který nespadá mezi folk, má u nás bohužel stále značně přivřené dveře. Stejně jako jakákoli originalita v populární tvorbě. Tak snad... snad nastane brzo nová doba!
Publikováno 5.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat