středa 20. října 2010

Amesoeurs: zasněné francouzské černo v duši

Blackmetalová skupina z francouzského Avignonu vydala jedinou plnohodnotnou desku s názvem "Amesoeurs" v roce 2009. Krátce poté se skupina rozpadla. Podle posledních zpráv však plánují v prosinci 2010 reunion a nahrávání druhého alba.




Ta holka: Audrey Sylvain
Aktivita: 2004 – 2009, v roce 2010 oznámili reunion
Země původu: Francie
Žánr: black metal/post-punk/shoegaze
Diskografie: Ruines Humaines (EP, 2006), Amesoeurs (2009)
Loved tracks: Recruillement, Amesoeurs, Faiblesse Des Sens
Web: http://myspace.com/amesoeurs

Metalová kapela Amesoeurs [název je spojením dvou francouzských slov âme (duše, duševní) + sœurs (sestry), vyslovuje se ahm seur] se stala na metalové scéně během krátké doby velmi populární díky svému EP "Ruines Humaines". Introspektivní směsice black metalu a post-punku, který odkazuje například na legendární The Cure nebo i Depeche Mode, podle slov kapely odráží 'temnou stránku industriální éry a moderní civilizace'.

Vůdčí osobností Amesoeurs byl Neige (Alcest, ex-Mortifera), který v roce 2004 spolu s Audrey Sylvain a Fursym Teyssierem (Les Discrets) zformoval základní jádro kapely. Některé songy byly napsány téměř okamžitě poté, co kapela odehrála první koncert. Teyssier se ovšem krátce potom rozhodl odejít a jejich EP bylo nahráno až v dubnu 2005. Amesoeurs rozeslali nahrávku několika nahrávacím labelům, ale museli čekat další rok, než se dočkali odezvy. Jejich jediné plnohodnotné album s názvem "Amesoeurs" bylo vydáno až 10. března 2009 a pak kapela oficiálně oznámila svůj rozpad.

Narozdíl od minialba "Ruines Humaines", kde dominuje syrový black metal a post-punk je prvkem spíše doplňujícím, u "Amesoeurs" je stavebním kamenem černočerný rock a zmíněný blackmetalový kytarový řev je pouze naznačen, aby čas od času rozvířil klidnou melodickou hladinu. Atmosféra alba je temná, ale zasněná a obsahuje zajímavou retro příchuť. Jemným vokálem ji doplňuje zpěvačka Audrey Sylvain. Rozhodně se jedná o album netuctové a zvláštní. Škoda jen, že místo toho, aby jim bylo odrazovým můstkem pro další rozvoj, se stalo jejich epitafem.
Publikováno 5.7.2009, edit 3.11.2010


Poznámka: Při editaci tohoto článku jsem narazila na zmínku, že se Amesoeurs dali v roce 2010 opět dohromady a mají v plánu začít pracovat na novém albu. No to jsou aspoň pěkné zprávy, doufám, že to není fake :)

Žádné komentáře:

Okomentovat