pátek 15. října 2010

Avril Lavigne: princezně to víc slušelo naštvané

Avril strávila podstatnou část svého dětství v malém městečku Napanee. Její první zkušeností bylo nahrávání country songů s místními amatérskými producenty. V patnácti ovšem vyhrála šanci zazpívat si na pódiu se Shaniou Twain. Tehdy jí došlo, co chce vlastně dělat.



Ta holka: Avril Ramona Lavigne Whibley
Debut: 2002
Země původu: Kanada/USA
Žánr: pop/rock
Diskografie: Let Go (2002), Under My Skin (2004), The Best Damn Thing (2007)
Loved tracks: Losing Grip, Take Me Away, Unwanted, Naked, Slipped Away
Web: www.avrillavigne.com

Avril Lavigne prezentuje typický pop pro holky, zabalený do líbivé růžové kraječky. To, že je "punk", jsme Avrilce nevěřili ani na začátku, natož teď, když jezdí turné se skupinou osmi růžově oblečených tanečníků. Ať už je to ale zabalené do čehokoliv slaďoučkého, jedno se její muzice upřít nedá - pořád jde o promyšlený a zajímavý pop. První deska "Let Go" byla docela nekomplikovaná, i když pár srdcových kousků na ní mám, třeba "Unwanted". Ale to se vykrystalizovalo až časem - v době, kdy debutovala, mě to ještě moc nebralo, protože tehdy jsem myslím zrovna potkala Nightwish.

To, co mě teprve zaujalo, byla její druhá studiová placka "Under My Skin", která je zřejmě dodnes moje nejoblíbenější. Avril později vysvětlovala, že materiály na tuto desku psala v době, kdy nebyla úplně psychicky v pohodě; podle některých zdrojů se tedy jedná o desku temnou a černou, bla bla... Jak mnozí víme, deprese zkombinované s tvořivostí dokáží plodit skvělé věci, a pokud dělá Avril v radostné náladě věci jako na posledním CD "The Best Damn Thing" (přibylo růžové kraječky a ubylo zdravé nasranosti), tak osobně zůstanu radši u starší tvorby.

Zas tak hrozné to není, moje mladší sestra považuje poslední alba za povedenou záležitost a musím uznat, že tak dobře akční DVD záznam koncertního turné jako u Avril se mi už nějakou dobu nedostal do ruky (update: teď ale všem doporučuju úžasné DVD Within Temptation!). Poslední CD si ovšem nějak nepouštím. Ne, že by to bylo vyloženě špatné. Ale asi je tam moc růžové nebo co.

Co ovšem musím Avril vždy pochválit, je - kromě promyšleného businesss modelu - její módní styl, zaštítěný značkou Abbey Dawn. Málokterá hvězda má tak do detailu sladěné a přitom zábavné hadříčky a celkovou image od make-upu až po grafiku. I kdyby šla její hudba do háje, vizuálně si slečna Lavigne drží stále vysoký standard, včetně růžového pruhu ve vlasech. Ten je tak správně provokativní, že to beru i s ním.
Publikováno 15.3.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat