sobota 9. října 2010

Flyleaf: křehké děvče, co umí pořádně zařvat

"Flyleaf je čistý list na začátku knihy," vysvětluje zpěvačka Lacey Mosley. "Je to místo pro věnování, kam píšete vzkaz pro člověka, kterému knihu dáváte. A takové jsou i naše písně - osobní zprávy, které poskytnou ještě pár okamžiků prázdnoty, než příběh začne."




Ta holka: Lacey Nicole Mosley
Založeno: 2000
Země původu: USA
Žánr: rock/hard rock/alternative
Diskografie: Flyleaf (2005), Memento Mori (2009)
Loved tracks: All Around Me, I'm So Sick, There For You, Sorrow, What's This? (Nightmare Revisited)
Web: www.flyleafmusic.com

Flyleaf je jednou z mnoha kapel, které jsem poznala díky Evanescence. Tyhle dvě kapely spolu totiž před pár lety (v rámci The Open Door Tour) jely festivalové turné Family Values. Dokonce jsem viděla nějaké fotky, kde Amy a Lacey sedí na pódiu a baví se spolu. Nicméně když zapřemýšlíme, kam Flyleaf hudebně zařadit, zas tak hned vedle Evanescence bych to nedávala. Částečně podobný rockový základ mají například Guano Apes, Paramore, Seether a Chevelle (ti taky mimochodem někde předskakovali Evanescence, svět je malej).

To, co dělá podle mého názoru z Flyleaf docela raritu, je postavička jejich zpěvačky (je fakt malinká). Tedy ne, jak vypadá - i když vypadá trošku zvláštně, má velkou pusu, strašně moc vlasů a píše si poznámky na ruku (jako já!). Hlavně kvůli jejímu hlasu. Slyšela jsem "I'm So Sick" naživo a ta holka chroptí tak, že by jí mohl kdejaký urostlý deathmetalista závidět. V jiných pasážích tím hlasem naříká, lká, kníká a fňuká. Působí to velmi emocionálně a kreativně.

Jejich hudba samotná je nejčastěji řazena pod hard rock a nedejbože i pop punk (to je podle mě spolu s gothic pop to nejzprasenější označení, co kdy vzniklo). Skupina samotná tvrdí, že jsou hudebně ovlivnění kapelami jako Rage Against the Machine, Foo Fighters, Incubus, The Smashing Pumpkins a Nirvana.

Svět naštěstí už kousek pokročil a tak "být ovlivněn Nirvanou" pro holku neznamená chodit jen v roztrhaných džínách a keckách, mít mastné vlasy a tvářit se jako největší drsňák. Lacey je vizuálně velmi dobře zapamatovatelná, má velké oči a nestydí se vzít si sukýnku, tudíž má další plusové body (nevím proč, ale tvrdá hudba s holkou v šatech je díky tomu kontrastu mnohem zajímavější). Všichni členové skupiny jsou křesťanského vyznání a je to poznat i v textech songů. Zpěvačka Lacey na tom ale nechce nijak stavět - Flyleaf nejsou "křesťanská kapela" (to mi taky něco připomíná). Jí samotné ale víra v Boha údajně pomohla ve chvíli, kdy nevěděla, co se životem a přemýšlela o sebevraždě.
Publikováno 9.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat