pondělí 11. října 2010

Epica: žena s ohněm ve vlasech

Skupinu Epica znám v podstatě už od roku 2003, kdy se v různých Bravíčkách začaly objevovat první zajímavé gothic metalové projekty (veřejnost tehdy objevila úplně novou hudební oblast). Teprve nedávno jsem je začala pořádně poslouchat a konečně jsem řekla: wow!



Ta holka: Simone Simons
Založeno: 2003
Země původu: Holandsko
Žánr: symphonic metal
Diskografie: The Phantom Agony (2003), Consign To Oblivion (2005), The Divine Conspiracy (2006), Design Your Universe (2009), Requiem For The Indifferent (2012)
Loved Tracks: Replica, The Obssessive Devotion, Illusive Consensus, Run For A Fall, Serenade Of Self-Destruction
Web: www.epica.nl

Podstatná část populace vnímá a zapamatovává si věci především pomocí vizuálních vjemů. Tudíž je omluvitelné, že skupinu Epica jsem před mnoha lety  zaznamenala právě díky jejich krásné zrzavé frontmance Simone Simons kdesi v diskusním fóru "Fotky zrzavých žen" na Hofylandu. Skutečně to takhle funguje - hned si spojíte souvislosti: ejhle, moc pěkná ohňovlasá zpěvačka, zajímavé, to si musím poslechnout. Zkuste otestovat, jestli nemáte v okolí nějakou hezkou zrzavou slečnu, která má ráda Epicu, možná se takhle dají i balit ženy.

Samozřejmě tu nemáme jen zpěvačku, ale celou kapelu. Zařadit Epicu do správného šuplíku není jednoduché - údajně se jedná o symfonický metal s operním zpěvem a vlivy gothic, power a progressive metalu. Osobně bych to střelila například někam mezi After Forever a Sireniu; viděla jsem i "super similarity to Within Temptation", ale Epica z tohoto srovnání nejspíš vyjde jako ten tvrdší kousek. Se zmíněnými After Forever má Epica společného člena kapely - Mark Jansen tam působil do roku 2002, následně odešel a byla založena Epica. Mark v písních obstarává growling podle tradičního vzoru kráska a zvíře.

 A které album doporučit? Zajímavé je například "Consign To Oblivion" . Album je ovlivněno mayskou civilizací a bylo podle některých zdrojů komponováno na bázi filmové hudby - hlavní inspirací byli údajně skladatelé Hans Zimmer a Danny Elfman. O dva roky později vyšlo "The Divine Conspiracy", což je taky velice povedená záležitost. Simone tam moc pěkně a vášnivě chroptí a některé songy mají vyloženě hitové ambice. Fanoušci by taky neměli přehlédnout vynikající kompilaci "We Will Take You With Us" (DVD, 2004).

Poslední album "Requiem For The Indifferent" (2012) vyšlo nedávno a musím říct, že se jim opravdu povedlo. Narozdíl od předchozí desky "Design Your Universe" (2009), k níž jsem cestu hledala déle, jsem téhle propadla skoro hned. Zvláště brutální instrumentálka Serenade Of Self-Destruction mi vyrazila oči z důlků. Dobře, kucí!
Publikováno 8.4.2009, edit 23.3.2012

Žádné komentáře:

Okomentovat