neděle 3. října 2010

Republica: holek s červenými vlasy se drž

Republica je, nebo spíše byla britská pop-rocková skupina, která v roce 1996 rozvířila hitparády singlem "Ready To Go". Její zpěvačka je zřejmě první rudovlasá žena, která mě zaujala ve světě showbyznysu.



Ta holka: Saffron - Samantha Marie Sprackling
Aktivita: 1994 - 1998
Země původu: Anglie
Žánr: pop/rock
Diskografie: Republica (1996), Speed Ballads (1998)
Loved Tracks: Ready To Go, Drop Dead Gorgeous
Web: www.republica.com

V době, kdy jsem chodila na základku, to nebylo s hudbou nijak slavné. Devadesátá léta k nám přinesla vlasatou irskou mánii Kelly Family (hlavním hudebním idolem té doby byli blonďatí kucí Paddy a Angelo a pak ještě Nick Carter z Backstreet Boys, taktéž blonďatý a v barevném tričku s číslem). Být jakkoli výrazně barevný tehdy automaticky znamenalo stát se šílencem.

O nějakém rocku se nedalo mluvit, zejména proto, že hudební mantinely se neustále posunují a to, co bylo před lety považováno za tvrdou hudbu, se s dnešní tvrdou hudbou už nedá srovnat. Krom Lucie, RHCP a později HIM jsem moc vyloženě oblíbených kapel neměla a kapely s holkama v čele jaksi nebyly k dispozici, tudíž si docela jasně vybavuju, jak jsem poskočila, když jsem poprvé zaslechla skákací song "Ready To Go" s ženským vokálem a (relativně) ostrými kytarami.

Republica v čele s červenovlasou (ach, moje úchylka!) zpěvačkou Saffron v téhle době nemohla žádném případě fungovat jako klasická rocková formace dnešní doby - lesklé disko šatičky, botky na platformě a další vlivy devadesátých let nejsou ani trochu dárk, ale grunge styl s oškubanýma keckama typu Nirvana přišel až o pár let později a bohužel potom některé zpěvačky působily spíš jako chlapi. Saffron se svou velkou lesklou pusou ovšem působí dostatečně žensky a v době, kdy vyšel jejich první singl, způsobuje slušný rozruch jako "frontmanka" a spoluzakladatelka kapely.

Eponymní debutové album "Republica" vyšlo v roce 1996 a díky singlům "Ready To Go" a "Drop Dead Gorgeous" dosáhlo výrazného úspěchu v celosvětových hitparádách. Druhé album Speed Ballads (1998) už kolem sebe takový humbuk nerozvířilo a další nahrávky již skupina nevydala, ačkoliv oficiální ukončení činnosti nebylo nikdy oznámeno. Členové kapely Republica se v současnosti věnují vlastním projektům.
Publikováno 9.4.2009

12 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat