čtvrtek 7. října 2010

Kerli: rozevlátá víla z tajuplného Estonska

Kerli se opravdu chtěla stát profesionální zpěvačkou. Dva roky žila ve Stockholmu, kde spolupracovala s několika hudebními producenty, ale kvůli nedostatku financí bydlela v opuštěném domě a jedla tři měsíce jen rýži. Jakmile dovršila 18 let, odstěhovala se do Los Angeles, kde ji naštěstí objevil lovec talentů L.A. Reid.




Ta holka: Kerli Kõiv
Debut: 2008
Země původu: Estonsko
Žánr: pop/rock/alternative
Diskografie: Kerli EP (2007), Love is Dead (2008)
Loved tracks: All The Way, Creepshow, Heal, Walking on Air, Creationist, Love is Dead
Website: www.kerlimusic.com

Estonská zpěvačka byla v českých časopisech označena jako "rozevlátá víla" a i když normálně přehnané výkřiky našich médií nemůžu vystát, tentokrát mě zaujaly a dokonce s nimi souhlasím. Debut téhle slečny pro mě byl jedním z nejzajímavějších objevů roku 2009 (a to i když pominu Eluveitie a desku "Slania", která mě v době, kdy vyšla, totálně minula, aby se pak vrátila s razancí dobře nakopnutého bumerangu a zasáhla můj mp3 přehrávač vlnou vskutku nevídanou.. a to na tenhle pagan metal normálně vůbec nejsem, aaargh.)

A nějaké info. Při snaze najít cosi o téhle skoro bělovlasé slečně, která má mimochodem narozeniny pět dní po mně (ne, to není žádné znamení), jsem zjistila, překvapivě, že na českém netu nic není. Jako vždy. Pokud něco chceme, musíme si to přeložit a napsat sami.

Album "Love is Dead" u nás vyšlo hlavně díky tomu, že Kerli byla původně oznámena jako předskokanka během pražského koncertu The Rasmus v únoru 2009. Nakonec se to nějak pokazilo či co a elektropopová panenka k nám vůbec nedorazila. Ale to CD nám zůstalo. Na první pohled připomíná nějaký emo výplach, ještě že to tak není.

Kerli má zajímavou barvu hlasu, v některých polohách připomíná Björk (kterou uvádí také jako jednu ze svých uměleckých vlivů). Její kreativní vize přesáhla zpěv a texty; navrhla i vizuální stránku alba a náměty na hudební videa, kde oživila křehký svět snů a panenek v kombinaci s velmi pravdivými texty ("Víš, že můžeš rozžhavit celý svět, pokud budeš dost silná na to, abys opustila své pochyby?" - Walking on Air). A kromě vět o lásce si střílí také i z "omezené" Ameriky v osmém tracku ("Pocházím z tajuplné země Estonsko, nikdo neví, kde to je!" - Creepshow).

Tahle propracovaná deska mě držela zhruba měsíc v kuse. A ještě dnes se k ní občas vrátím. Jedná se stále ještě o pop, to ano. Ale je to pop natolik kreativně a zajímavě pojatý, že by mohla lecjaká blonďatá interpretka závidět. [S komentáři o Lady Gaga si nechte zajít chuť, ta mě ani zdaleka tolik nezaujala.]
Publikováno 29.11.2009.

1 komentář:

  1. Skvělý článek :) Píšeš bezvadně :) naprosto s tebou souhlasím, Kerli mě chtla, album jsem poslouchala několik týdnu v kuse a momentálně se těším na další. Nové písničky nejsou vůbec zlé, ba naopak ačkoli jde zase o něco úplně jiného. Ale Kerli má ve zvyku experimentovat :) Je to neskutečně talentovaná skladatelka a hlavně textařka a pořád mě nepřestává fascinovat jak skvělé písničky má na svědomí jak od Demi Lovato tak třeba Tarji :)

    OdpovědětVymazat