neděle 19. října 2014

Lindsey Stirling: dubstepová houslistka míří do Prahy


Na LindseyStirling jsem narazila asi před čtyřmi lety, když na Hofyland někdo postnul nějaké video, kde pobíhala po lese holčina s houslemi a smála se. Zaboha si nevzpomenu, která skladba to tehdy byla, ale zafixovala jsem si slečnu jako zajímavou interpretku a od té doby jsem vnímala, že na LARP/cosplay scéně existuje důležité jméno: Lindsey Stirling.

Lidé, kteří moc nepoužívají internet, ji nazývají internetovým zázrakem (je to tak ale spíš proto, že všichni tihle divní fantasy lidé se na netu odjakživa sdružovali a ujišťovali se tak, že se svou "poruchou" nejsou sami). Za tímhle zázrakem ovšem není žádný magický obrat v kariéře, jen práce a další práce. To, že Lindsey se po letech vlastnoručního vyrábění a uploadování videoklipů a šití kostýmů náhle dostala do pařátů médií a na všechny strany je nyní přetřásána jako "objev", je vlastně jenom logické vyústění situace. Mně osobně jako první zasáhl cover My Immortal (heh, pochopitelně) a spolupráce s Lzzy Hale ve steampunkovém videu k Shatter Me je taky velice povedená - kuk na videa níže.

Lindsey říká, že lidský hlas ve skladbě zpravidla používá jen jako další prvek k doplnění kompozice. Většina její tvorby je tudíž instrumentální a k sebevyjádření na pódiu využívá  tanec. Mezi dnes už klasické skladby patří i Zelda Medley. Podrobně zpracovaný "životopis" najdete tady.

Lindsey Stirling s kapelou vystoupí 20. října 2014 v pražské Incheba aréně. Za info a množství novinek děkuji CZ fanklubu http://lindseystirling.cz :-)





Ta holka: Lindsey Stirling
Narozena: 21.září 1986
Země původu: Kalifornie, USA
Žánr: electronic, dubstep
Diskografie: Lindsey Stomp [2010], Lindsey Stirling [2012], Shatter Me [2014]
Loved tracks: Zelda Medley, Shatter Me, Crystallize, Beyond The Veil, My Immortal (cover) Website: http://lindseystirling.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat