sobota 7. dubna 2012

Nemesea: tichý odpor s velikýma očima


"Jsou časy,  kdy prostě chcete vyslovit, co si myslíte a být brutálně upřímní. To je právě ten 'tichý odpor' ve vás," komentuje kytarista HJ, když dojde na otázku, jak vznikl název jejich nového alba. Holandská kapela je známá díky svým kombinacím rockové a elektronické hudby s klasickými gotickými "pohádkovými" texty.

 "Texty jsou velmi důležité," říká zpěvačka Manda Ophuis na oficiálním webu kapely.  "Mohou být tím, co vás uklidňuje, ale zároveň i tím, co vším otřese. Moje texty jsou kousky mého života a mých osobních zkušeností, ze kterých splétám příběhy," vysvětluje. Jedním z hlavních témat v jejích skladbách je získání kontroly nad životem nebo naopak její ztráta. "Pokud chcete ve svém životě něco změnit, stačí si za tím prostě jít."





Ta holka: Manda Ophuis
Založeno: 2002
Země původu: Holandsko
Žánr: rock s elektronickými prvky / symfonický rock / gothic rock
Diskografie: Mana [2004], In Control [2007], The Quiet Resistance [2011]
Loved tracks: No More, Broken, Afterlife (silně evanescentní), 2012 (elektro haluz),  Allein (jak od Rammstein!)
Website: http://www.nemesea.com

Kapelu založili v září 2002 zpěvačka Manda s kytaristou Hendrikem v holandském Groningenu. V roce 2003 poprvé vystoupili jako předkapela After Forever a koncertovali s nimi celý další rok. Povedlo se jim zaujmout nezávislý holandský label Ebony Tears, u kterého následně vydali svou první desku "Mana". Následovalo dlouhé koncertní turné, během něhož si získávali stále více fanoušků. V době, kdy vyšlo jejich druhé album "In Control", už byli na evropské gothic-metalové scéně velmi dobře zavedenou značkou.

Nemesea se s úspěchem svezla na populární vlně holčičích (tzv. female-fronted) kapel a zároveň si stále udržela jedinečnou tvář. Ačkoliv jsem obvykle nechutný skeptik, jejich nové album mě velice zaujalo. Poznávacím znamením jsou stále chytlavé melodie. Dívka s mikrofonem pouze zkrátila vlasy a ze zrzavé víly se proměnila v černovlasou osudovou ženu (což jí podle mě sluší ještě víc).

Podle Mandy je jejich tvorba zařaditelná pod tzv. rock/electro. Zároveň si je vědoma toho, že konkurence je velká a pokud jste holandská kapela, není jednoduché prorazit až do Ameriky a naplánovat dobré koncertní turné. Pomohlo by podle ní například dělat předkapelu někomu z USA. Když byla v rozhovoru pro The Rockpit dotázána, s kým by nejraději vyrazila na turné, odpověď zněla: "Metallica, Evanescence, Rammstein... a mohla bych ještě pokračovat." No, musím říct, že takovou show bych si nenechala ujít.


Nalevo Manda Ophuis z roku 2007, napravo z roku 2011:


První singl z alba The Quiet Resistance se jmenuje "Afterlife".





1 komentář: