úterý 23. listopadu 2010

Khoiba: atmosférický pop plný emocí

Khoiba je zajímavý český hudební počin, s nímž jsem se poprvé setkala někdy v roce 2005, když jsem narazila na kompilaci Algidance Chillout (měli tam vynikající kousek "Sonic Parts" ze svého prvního alba). Před časem mi je na sobě nezávisle připomněli Aranimas a Symuška, což vedlo k mému zjištění, že kapela nemá jen jednu desku, ale dvě - a ta druhá je ještě lepší, než první. Bohužel jsem se následně také dočetla, že zpěvačka v květnu 2008 opustila sestavu.

Khoiba

Ta holka: Ema Brabcová
Založeno: 2002
Země původu: Česko
Žánr: triphop/downtempo
Diskografie: Nice Traps (2004), Mellow Drama (2007)
Loved tracks: Loading of Aching Heads, Sonic Parts, Mellowdrama, Trace Errant, Terribly, Tortourism
Website: http://www.khoiba.org

Skupina Khoiba vznikla v roce 2002, když se Filip Míšek (Roe-Deer) setkal s talentovanou zpěvačkou Emou Brabcovou. Vzniká něžná, atmosférická elektronická hudba, v níž se doplňuje elektronika a melodické kytary s výrazným hlasem zpěvačky. Některé kousky jsou spíše melancholické, jiné disponují až překvapivou dynamikou. První album se mi hodně líbilo, ale teprve po objevu "Mellowdrama" jsem Khoibě propadla a skoro čtrnáct dní jsem neposlouchala nic jiného. Některé hudební prvky připomínají The Ecstasy of St. Theresa, jiné raný materiál úžasných Autechre, o kterých jsem psala tadyhle. Rozhodně se jedná o kvalitní materiál, který lidem se širším rozhledem nelze než doporučit.

Pozitivně působí zpráva, že i přes odchod Emy se Filip Míšek s Petrem Šámalem rozhodli v činnosti pod hlavičkou kapely nadále pokračovat. Instrumentální hudba má také mocné kouzlo, i když to už nebude totéž, co dřív...

1 komentář:

  1. ahoj mas tu vela zaujimavich kapiel asi budem tvoj blog navstevovat castejsie ,vela zdaru v blogovani :)

    OdpovědětVymazat